Учење засновано на изради пројеката у настави енглеског језика струке у високом образовању: могућности и изазови - Zečević, Snežana M.; Dilparić, Branislava M.; Andrejević, Ana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Учење засновано на изради пројеката представља значајан приступ у савременом високом образовању, јер промовише следеће концепте: (1) интегрисање знања и вештина студената; (2) учење кроз реализацију истраживачког процеса; (3) бављење проблемима из области интересовања студената; (4) извршавање аутентичних задатака; (5) јавну презентацију и евалуацију резултата; (6) усавршавање рада у групи и (7) активно учешће студената у процесу учења. Настава енглеског језика струке пружа изузетан простор за примену оваквог приступа, јер омогућава студентима, као будућим стручњацима, да унапређују комуникацијске вештине на енглеском језику у домену своје академске и професионалне области.Примена пројектних активности све чешће је саставни део наставе енглеског језика струке у високом образовању. Иако овај приступ доноси бројне предности, одређена ограничења су такође присутна, што потврђују различите теоријске и емпиријске студије (Becket & Miller, 2006; Fragoulis & Tsiplakides, 2009; Bell, 2010; Boss & Larmer, 2018; Kniazian et al., 2021; Tuyen & Tien, 2021; Anđelković et al., 2022). У циљу сагледавања ових аспеката, спроведена је квалитативна анализa садржаја више теоријских и емпиријских студија, са фокусом на: (1) потребу за интегрисањем пројектних активности у наставу енглеског језика струке у контексту савременог глобалног друштва; (2) основне карактеристике учења заснованог на изради пројеката; (3) теоријске оквире и начела примене овог модела у настави; (4) искуства и ставове студената о предностима и изазовима овог приступа и (5) педагошке импликације израде пројеката, укључујући ограничења и препоруке за даља истраживања.Сходно томе, циљ овог рада је двострук: 1) да промовише могућности учења заснованог на изради пројеката као савременог модела наставе енглеског језика струке у XXI веку и укаже на потенцијалне недостатке, те 2) да подстакне даље истраживање у области планирања и реализације наставних програма усмерених на развој компетенција потребних за активно и сврсисходно учешће студената у друштву заснованом на знању (Popovska & Piršl, 2013, стр. 43).
Keywords: учење засновано на изради пројеката; енглески језик струке; студенти; предности; изазови