Психосоцијални аспект НЕЕТ младих - Stevanović, Aleksandar M.; Martínez, Almudena Iniesta; Sánchez, Práxedes Muñoz (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Period mladalaštva je poseban razvojni period koji se karakteriše transformacijama dotadašnje dece u odrasle osobe, odnosno, sazrevanjem psihičkog aparata i psihosocijalnog funkcionisanja, od infantilnog ka odraslom. Ovaj period života najveći broj mladih prolazi lako i uspešno, međutim i kod njih je uočljivo da postoje određene promene u ponašanju i psihosocijalnom funkcionisanju. S obzirom na činjenicu da se psihičke transformacije unutar mlade osobe dešavaju za kratak vremenski period i da obuhvataju sve aspekte ličnosti, one imaju mogućnost da utiču na dezorganizaciju bića mladih. Upravo iz tog razloga, ovaj period u životu ljudi može predstavljati rizičan period koji može uzrokovati određene psihološke probleme i određene specifične psihopatologije, kako po manifestacijama, tako i po psihodinamici njenog razvoja. NEET mladi, kao posebno osetljiva grupa ljudi se iz dana u dan imaju sve više problema sa mentalnim zdravljem, te je u skladu sa tim cilj ovog rada da se sagledaju psihosocijalni aspekti NEET mladih, kako bi se moglo preventivno delovati na mlade ljude.
Keywords: НЕЕТ; ментално здравље; депресија; мотивисаност; друштвена искљученост