Однос између емпатије и стреса у контексту помагачких професија - Radulović, Aleksandra Z.; Lalatović, Staša V.; Mirjanić, Tijana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Емпатија је од кључног значаја у оквиру свеобухватног приступа усмереног на појединца, који је карактеристичан за помагачке професије. Својом афективном и когнитивном компонентом, она омогућава успостављање односа који обезбеђује висок степен квалитета у пружању бриге и подршке. На способност помагача да испољи емпатију могу утицати бројни фактори, а стрес се често препознаје као један од значајнијих. Циљ овог истраживања био је да се испита повезаност између стреса (професионални стрес и стресни животни догађаји) и емпатије (њене афективне и когнитивне компоненте) у различитим групама стручњака из помагачких професија (лекари, дефектолози и психолози). Резултати ових група упоређивани су са резултатима учесника који обављају занимања која не подразумевају директан рад са људима у контексту пружања помоћи (нпр. инжењери). Укупно 243учесника попунило је онлајн упитнике који се базирају на самопроцени емпатије и стреса – 142 учесника из помагачких професија и 101 учесник из групе инжењера.Учесници из помагачких професија показали су значајно веће нивое когнитивне емпатије у односу на учеснике из професија које нису усмерене на пружање помоћи. Међутим, нису уочене значајне разлике између ових двеју група када је реч о афективној емпатији. Такође, групе се нису значајно разликовале у нивоу професионалног стреса нити у броју стресних животних догађаја. Ипак, примећене су значајне разлике у перципираном интензитету стресних животних догађаја.Посматрајући само узорак стручњака из помагачких професија, утврђене су значајне позитивне корелације између перципираног интензитета стресних животних догађаја и две варијабле емпатије – афективне и глобалне емпатије. Уз то, показало се да су варијабле стреса у значајној мери индикатори нивоа афективне и глобалне емпатије. Интензитет стресних животних догађаја издвојио се као најрелевантнија варијабла стреса у предвиђању емпатије, пре свега њене афективне компоненте. Такође, утврђена је статистички значајна корелација између мера афективне/глобалне емпатије и професионалног стреса.Резултати истраживања доприносе бољем разумевању односа између емпатије и стреса, сугеришући да стресни догађаји којима су изложени стручњаци из помагачких професија могу утицати на ниво њихове емпатије. Налази потврђују хипотезу да искуство интензивнијег доживљавања животних догађаја утиче на способност помагача да препозна и изрази емпатију према искуствима других, при чему се процес посттрауматског раста препознаје као један од могућих механизама у основи ове повезаности.
Keywords: емпатија; стресни животни догађаји; професионални стрес; помагачке професије