Факторска структура скале рефлексије наставника основних и средњих школа - Vukanović, Nemanja D.; Skopljak, Margareta G.; Mihajlović, Tatjana V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Рефлексија је кључни елемент професионалног развоја и трансформације наставничког знања и праксе. Представља сложен, вишедимензионалан процес који обухвата различите аспекте професионалног дјеловања наставника. Због тога је циљ нашег истраживања био да се установи факторска структура скале рефлексије на узорку од 423 наставника из Бање Луке, од чега 268 из основних школа и 155 из средњих школа. Примијењен је истраживачки инструмент Инвентар рефлексије у настави (ИРН). У сврху утврђивања факторске структуре скале израчунате су мјере дескриптивне статистике, КМО и Бартлеров тест, ниво комуналитета сваке промјенљиве, Кателов тест одрона, матрица компоненти, ротирајућа матрица компоненти и матрица трансформације компоненти. Издвојена су четири фактора који имају задовољавајућу унутрашњу конзистентност: афективни (α = ,903), когнитивни (α = ,838), метакогнитивни (α = ,843) и практични аспект (α = ,743). Добијени резултати указују да је примијењени инструмент валидан за мјерење наставничке рефлексије, те да може служити као средство за професионални развој наставника. С обзиром на величину узорка, било би пожељно да се уради компаративна анализа овог инструмента у више земаља ради међукултуралне валидације, као и да се спроведу лонгитудинална истраживања која би пратила развој рефлексивне праксе наставника.
Keywords: рефлексивна пракса; Инвентар рефлексије у настави (ИРН); факторска анализа података; професионални развој наставника