„Блуз за Месију” Артура Милера: најмање милеровска драма? - Ninčetović, Nataša V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Полазећи од запажања да је драма „Блуз за Месију” Артура Милера по много чему особена у односу на пређашњи опус драматурга, нудимо доказ да ова драма сведочи о еволуцији пишчевог стила, али не и фокуса. Закључак да је ова драма најмање милеровска, последица је њене савремености и прилагођавања теме постмодерним интелектуалним струјама. Иако је контекст Милерове претпоследње драме непобитно постмодеран, теме које прожимају читав његов опус, теме друштвене критике, као и кривице и невиности, кључне су и за ову драму. Аутор у овом раду тврди да драма „Блуз за Месију”, иако често тумачена као цинична, сугерише да могућност пружања отпора систему и препорода постоји. Међутим, драма не имплицира да је дубинска промена могућа политичком револуцијом, већ једино променом унутар појединца, тј. револуцијом свести.
Keywords: Артур Милер; „Блуз за Месију”; друштвена критика; кривица; невиност