Трансцендентно и естетско искуство религиозне уметности у православљу: иконографија, ритуал и психологија - Dimitrijević, Aleksandra R.; Todić Jakšić, Tijana R.; Stojilović, Ivan Z. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Религиозна уметност, посебно православна иконографија и литургијска пракса, играју кључну улогу у обликовању духовног и естетског искуства верника. Овај рад испитује како се религиозна уметност доживљава на субјективном нивоу, анализирајући међусобно деловање естетских, когнитивних, емоционалних и трансцендентних елемената. Утемељена у православној традицији, студија истражује модел православне естетике који обухвата божанску, светску, људску и уметничку лепоту, пре него што уведе концепт трансестетског искуства (Ott, 2013). Кроз призму психологије уметности, естетског искуства и верских ритуала, студија истражује механизме којима православна уметност служи као посредник између материјалног и духовног.Анализирајући православну иконографију, литургијске гестове и искуства богослужења, овај рад такође предлаже проширени модел субјективног искуства у религиозној уметности. Овај модел обухвата шест кључних димензија: емоционалну, визуелно-естетску, когнитивну, комуникативну, духовно-трансформативну и социокултурну. Прелиминарна истраживања сугеришу да верници доживљавају религиозну уметност кроз вишеслојни однос са вером, културом и личним идентитетом, док за нерелигиозне посматраче естетска димензија остаје примарна. Ова студија доприноси дубљем разумевању религиозне уметности не само као естетског феномена већ и као медијума за дубоку духовну и психолошку интроспекцију.
Keywords: православна уметност; трансестетско искуство; иконографија; естетско искуство; религиозни ритуали; психологија уметности