Почетни кораци у развијању критичког мишљења кроз наставу филозофије: scandalon и рационализација - Nikolić, Ivan Č. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
У овом раду ћемо говорити о проблему изазивања и успостављања извесних предиспозиција неопходних за успешан развој критичког мишљења као једног од кључних циљева у настави филозофије. Полазећи од дефиниција и препорука које даје Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а које се тичу циљева наставе филозофије, у нашем раду дајемо неколико начина за успешније достизање ових циљева, указујући укратко и на општи структурни оквир из којег је могуће наступити при њиховој реализацији. На почетку те структуре scandalon и рационализација заузимају прва два места. Из те перспективе, указујемо и на значај особина пластичности и незрелости, те на неке од начина њиховог изазивања код ученика. Поред тога, рад обухвата и неке специфичне аспекте критичког мишљења виђене кроз призму логичке и методолошке писмености. Ради бољег разумевања нашег излагања, сам теоријски оквир поткрепљујемо и са неколико примера из учионице. У закључном делу рада, указаћемо да су ово само почетни кораци у развијању критичког мишљења, те да се на путу потпуне реализације овог циља морају остварити и остали кораци попут тестирања, провере итд.
Keywords: критичко мишљење; пластичност; незрелост; аргументација; рационалност