Перцепција језичког система у уџбеницима енглеског као језика струке од стране студената информационих технологија и психологије: компаративна пилот-студија - Kočović Pajević, Milica M.; Obradović, Dušica S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Истраживање испитује како студенти информационих технологија и психологије перципирају лексику и граматичке компоненте у својим уџбеницима за енглески као језик струке, фокусирајући се на усклађивање са њиховим професионалним и академским потребама. Коришћењем контролне листе за евалуацију у виду Ликертове скале прикупљени су и анализирани подаци од 96 студената како би се идентификовале предности и недостаци уџбеника када су у питању наведене категорије. Резултати показују да, иако лексика представља компоненту уџбеника која је добро процењена, граматички садржаји, посебно за студенте психологије, захтевају значајно побољшање у домену разноврсности задатака и контекстуалној релевантности. Резултати истраживања наглашавају потребу за прилагођеним дизајном уџбеника и предлажу будуће правце истраживања како би се побољшала ефикасност материјала за енглески као језик струке.
Keywords: енглески као језик струке; евалуација уџбеника енглеског као језика струке; перцепција лексике и граматике; анализа потреба