Преглед и вредновање урбаних вила у Сарајеву изграђених између два светска рата - Kahrović Handžić, Lejla; Nikezić, Ana Z.; Nikolić, Marko S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Циљ овог истраживања је преглед специфичне типологије вредне очувања као значајног архитектонског наслеђа ХХ века Босне и Херцеговине. У раду је дат преглед типолошког оквира урбаних вила и просторног оквира Сарајева из прве половине XX века. Интегрална методологија за вредновања архитектонског наслеђа XX века примењена је на 43 урбане виле у релевантној литератури. Резултати овог истраживања приказани су табеларно, заједно са описом примењене интегралне методологије вредновања и провере нивоа аутентичности и интегритета, као и препорукама за заштиту, очување и презентацију целокупног опуса урбаних вила из прве половине ХХ века у Сарајеву.
Keywords: урбана вила; модерна архитектура; вредновање; архитектура ХХ века; заштита архитектонског наслеђа; Сарајево; Босна и Херцеговина