Новац и морал у роману „Мајстор и Маргарита” М. А. Булгакова - Jovanović, Jelena M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
У раду се анализира утицај новца на морал јунака у последњем роману руског књижевника XX века Михаила Афанасијевича Булгакова. Мотивом новца Булгаков се придружује писцима реалистима који су у својим делима указивали на разорну моћ новца и приказивали апсолутну декаденцију друштва под његовим упливом. Мотив новца се у роману Мајстор и Маргарита преплиће са другим мотивима: похотом, издајом, недостатком слободе, неправдом, среброљубљем, лицемерством, кукавичлуком, корупцијом, страхом, али и љубављу, оданошћу и верношћу. Посматрајући овај мотив са различитих аспеката и кроз анализу епитета који се појављују уз њега (страст према новцу, илузија новца, сакривени новац, проклети новац) уједно тражимо и одговор на Воландово питање: да ли се становништво Москве изменило, односно, да ли се човек суштински изменио? Анализом текста и поступака Булгаковљевих јунака сазнајемо много више о човековој личности и амбивалентном утицају новца на његову природу: са једне стране су јунаци чијим карактером новац управља, док са друге имамо оне који верују у вечне вредности и занемарују општу моћ материјализма.
Keywords: новац; морал; Булгаков; похлепа; материјализам; Воланд; Мајстор; Маргарита