Фонолошка свесност код деце – перспектива васпитача и учитеља - Perišić, Snežana P.; Minić, Vesna Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Фонолошка свесност, као аспект фонолошке способности, означена је као предиктор почетног читања. Пошто стицање вештине читања у великој мери зависи од наставника који их тој вештини и подучавају, као и од односа који је успостављен са ученицима, важно је испитати на који начин они перципирају фонолошку свесност деце, која је важан сегмент пречиталачких способности. Циљ овог истраживања јесте анализа перцепције васпитача и учитеља о развоју фонолошке свесности код деце која похађају припремни предшколски програм и код деце првог разреда основне школе. У истраживању је учествовала 71 испитаница, односно 34 васпитачице и 37 учитељица. Спроведено је у предшколским установама и основним школама на северу Косова и Метохије. Инструмент истраживања је упитник осмишљен за испитивање ставова учитеља и васпитача о пречиталачким способностима деце са којом раде, из којег је издвојено дванаест тврдњи које су се односиле на перцепцију фонолошке свесности. Прикупљање података извршено је онлајн. Резултати показују да васпитачице и учитељице претежно позитивно перципирају фонолошку свесност деце, као и да њихови ставови не зависе од година радног стажа. Сугерише се спровођење истраживања које ће, осим перцепције наставног особља, испитати и саму фонолошку свесност деце како би се утврдило да ли васпитачи и учитељи фонолошку свесност интерпретирају на задовољавајући начин.
Keywords: предчиталачке способности; фонолошка свесност; васпитачи и учитељи