Из морфосинтаксе глаголских облика у јужноморавском говору власотиначкога краја - Stanković, Stanislav R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Будући да призренско-тимочки говори власотиначкога краја до сада нису истраживани са аспекта морфосинтаксе, овај рад представља други, у својој целини посве независни део првога покушаја да се о једном од три власотиначка високобалканизована идиома проговори и са тога гледишта. Разматране морфосинтаксичке особине глаголских облика у јужноморавском говору власотиначкога краја у потпуности потврђују његову припадност призренско-јужноморавском дијалекту, те показују да он (и) на овом језичком плану поседује знатну већину појава карактеристичних за шири високобалканизовани ареал српскога дијасистема.
Keywords: морфосинтакса; глаголски облици; призренско-тимочка дијалекатска област; призренско-јужноморавски говор; власотиначки крај