Тема и симболика моста у европском и српском раномодернистичком сликарству - Tubić, Dejan M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Основна идеја овог рада је теоријско разматрање историјских, социјалних, психолошких и културолошких садржаја који су иницирали појаву и креирали естетски профил мотива моста у европском и српском сликарству ране модерне. Резултат овог критичког разматрања потврђује присуство раномодернистичких праваца и феномена, стилских помака и естетског антагонизма мотива моста у односу на традиционалну представу тог мотива. Истраживачки циљ је и теоријски образложити механизме који су омогућили пораст популарности, у квалитативном и квантитативном контексту, приказа моста у сликарству ране модерне. Аналитичко-синтетичким методолошким приступом откривају се визуелни и симболистички садржаји тематике моста, која, уз овај теоријски приступ, указује на наглашену присутност естетске хетерогености и полицентричних тежњи тадашњег сликарства. Мотив моста као један од тематских фокуса сликарства назначеног периода доприноси радикализацији нове структуре ликовног стваралаштва и раномодернистичке филозофије слике. Интегрално-синтетички приступ подразумева разматрање парцијалних сажетих форми датог садржаја у оквиру шире целине и дужег временског периода, са основним циљем продубљивања теоријског проучавања мотива моста као централне теме овог теоријског разматрања. У раду је заступљен и психолошко-психоаналитички метод са идејом успостављања успешније коресподенције између феноменологије моста, духовности човека и самог реципијента тог сликарства. Рад образлаже и постојање аутономне карактерологије мотива моста у оквиру српске културе и његову улогу у тежњи да национално сликарство постане интегрални део тадашњих модернистичких токова западноевропске уметности. Такође, тезе изнете у овом раду потврђују постојање естетског концепта у оквиру раномодернистичке тематике моста, који продубљује тадашње идеје о аутономији уметности. Насупрот томе, указује се и на чињеницу да мотив моста у периоду раног модернизма постаје и носилац различитих форми ангажоване уметности. Садржај рада пропраћен је панелним представљањем репродукција које су у служби визуелне потврде популарности овог мотива кроз аспект постојања великог броја слика и читавих серијала једног аутора.
Keywords: сликарство; мост; рани модернизам; јапанизам; Везиров мост