Позитивно образовање у настави енглеског као страног језика: запажања и идеје - Mandić, Maja M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
У раду се представљају основни принципи позитивног образовања, теоријског оквира који подучавању приступа са становишта позитивне психологије. Према овом оквиру, чији је главни теоретичар Мартин Селигман, рад са ученицима који се заснива на развијању позитивних емоција и њиховог општег благостања (енгл. well-being) повећава и њихов академски успјех. Потврду директне везе између развијања позитивних емоција и бољег успјеха из свих предмета дају многобројна истраживања на различитим нивоима образовања (Adler, 2016; Durlak et al., 2011; Fredrickson, 2004; 2005; Hoare et al., 2017; Seligman, 2008; 2017; Seligman & Adler, 2018; Seligman et al., 2009). Рад садржи опис и анализу три пробна часа енглеског језика као изборног предмета на универзитету заснована на позитивном образовању. Један час за циљ је имао подизање свијести о сопственим емоцијама и препознавање емоција других људи, а други правилно именовање емоција и проширивање рјечника емоција. Трећи час био је усмјерен на појам и значај емпатије као важног механизма повезивања у ужим и ширим заједницама (Forgeard et al., 2011; Gilbert, 2015; Neff & Germer, 2017; Norrish et al., 2013). Анализа се заснива на принципима експлоративног акционог истраживања (Smith & Rebolledo, 2018; 2022). Ови часови замишљени су као примјери имплицитног подучавања и могу да служе као предложак за осмишљавање задатака током којих би се истовремено моглe подучавати и вјештине говора, писања, читања и слушања енглеског (или неког другог) језика и радити на подизању свијести о себи, другима и начинима да се допринесе сопственој заједници.Осмишљавање дијела часа или комплетних часова по принципима позитивног образовања је, сасвим сигурно, један од начина да се постигну циљеви подучавања—усвајање знања и вјештина из одређене научне области, као и вјештина које помажу да се кроз живот иде свјесније, храбрије, издржљивије и саосјећајније, и да се на уму има лично благостање, али и благостање оних са којима дијелимо овај свијет. Часови описани у овом раду представљају примјере многобројних начина на који се овакви часови могу формулисати или проширити на цијели семестар, и то тако да се лако уклопе у постојеће наставне планове и програме. Задаци засновани на позитивном образовању стварају простор да се о многим апстрактним темама (нпр. слобода, мир, толеранција, успјех, неуспјех, напредак, јединство итд.) говори разумљиво и лако и да студенти подједнако учествују у креирању часа. Њихове реакције на ове часове су позитивне, што су и сами имали потребу да истакну, а током часова се могао уочити већи ангажман и одлична сарадња са колегиницама и колегама.
Keywords: позитивно образовање; енглески као страни језик; експлоративно акционо истраживање; самосвијест; друштвена свијест; емпатија