„Srela mi te dobra sreggia”. Примери будванских ростава и почасница из средине XVII века - Mitić, Kristina R.; Mitrović, Katarina S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Прилог осветљава роставе и почаснице, које су својеврсни додатак трећој књизи Будванских анала, чији је записивач будвански племић дон Крсто Ивановић (1628–1688), каноник Катедрале Светог Ивана, општински учитељ и канцелар апостолског викаријата. У трећој књизи Будванских анала у седам поглавља говори се о традиционалном одевању Будвана, појави нових модних стилова, обичајима приликом рођења мушког и женског детета, прослави зарука, свадбеним свечаностима, погребним обредима, породичним и јавним светковинама. Ове лирске минијатуре записане су на народном језику, али према италијанском правопису. Већином су певане за време свадбених свечаности, али нису остајале искључиво у том контексту, него су се певале и у другим свечаним приликама.
Keywords: дон Крсто Ивановић; Будвански анали; обичаји наздрављања; певане здравице