Два елемента српске материјалне културе у преводу: метонимија ракије и погаче - Daničić, Mirjana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Могло би се рећи да се током претходних деценија метонимија, као пример фигуративног језика, развила од стилске фигуре до појмовног система утемељеног у људском искуству. Имајући ово у виду, циљ рада је да се испита које транслатолошке стратегије је могуће применити на превођење популарних, културолошки заснованих метонимијских израза са српског на енглески језик. Ауторка рада методом транслатолошке квалитативне анализе истражује степен еквиваленције који се постиже када се појам из изворне културе преноси у циљну културу, односно степен његовог прилагођавања (адаптације) у случају да није постигнута еквиваленција. Анализирани примери изабрани су из регистра гастрономије као једног од најупечатљивијих обележја српске материјалне културе. Закључак рада је да не постоји универзални транслатолошки „рецепт” који би се могао применити у поступку превођења метонимије и да је у преводилачкој пракси превођење метонимије у великој мери условљено контекстом.
Keywords: транслатологија; метонимија; елементи културе; преводна еквиваленција; доместикација; форинизација