Планови великих сила и антиосовинско деловање земљорадничких странака Југославије и Бугарске на Балкану (1940–1941) - Antić, Dejan D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Уочи и за време Другог светског рата, постојала је јака веза између припадника југословенске Земљорадничке странке и Бугарског земљорадничког народног савеза (бугарске земљорадничке странке). Поменуте политичке групације чиниле су блок који се својим деловањем на Балкану отворено супротстављао све израженијој нацистичкој експанзији у Европи. Иако подвојене услед политичких трзавица, југословенска и бугарска земљорадничка групација, уочи Другог светског рата, стајале су на изразито пробританским и антинемачким позицијама. Имајући у виду значај њиховог антиосовинског деловања, у раду се на основу доступних извора и литературе реконструишу догађаји и процеси који су условили продубљивање сарадње између југословенских и бугарских земљорадничких странака уочи Другог светског рата. Нарочита пажња посвећена је и плановима великих сила, првенствено Велике Британије, према балканским државама током 1940. и почетком 1941. године.
Keywords: земљорадничка странка; Бугари; Краљевина Југославија; Велика Британија; Други светски рат