Концепт „љубав” вербализован фразеологијом стандардног српског језика и жаргона - Dragić, Mila R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Циљ овог рада јесте да се на основу семантике фразеолошких јединица које припадају жаргону и стандардном језику испитају когнитивни механизми који учествују у концептуализацији љубави у српском језику. Овакав приступ омогућиће нам да концепт љубави сагледамо узимајући у обзир његове конвенционалне, али и мање конвенционалне аспекте. У раду ће бити примењена метода концептуалне анализе како би се идентификовали изворни домени и појмовне метафоре помоћу којих се концептуализује љубав уз посебан осврт на специфичности, сличности и разлике у конкретизацији датих механизама у различитим типовима језичких израза.
Keywords: љубав; концептуализација; појмовна метафора; когнитивна лингвистика; фразеологија