Квалитет односа са сиблинзима у адолесценцији и одраслом добу - Minić, Jelena LJ.; Keljanović, Anđela D.; Pavlović, Draginja Z. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Циљ рада био је испитати квалитет односа са сиблинзима (браћом и сестрама) на узорку од 125 адолесцената и 125 одраслих испитаника. Коришћен је Упитник квалитета односа са браћом и сестрама (KOBS) и Општи упитник конструисан за потребе истраживања. Имајући у виду да је релација са сиблинзима једна од значајних релација унутар породичног система, настојали смо да испитамо неке од варијабли које детерминишу тај однос. Резултати су показали да адолесценткиње имају више скорове од адолесцената на супскалама: присност, љубав, дивљење и емоционална подршка. Адолесценти са два брата / две сестре имају више скорове на супскалама инструментална подршка и фаворизовање од стране оца у односу на оне који имају једног брата/сестру. Одрасли испитаници са два брата/сестре имају виши скор на супскали доминације од оних који имају једног брата/сестру. Резултати су показали да адолесценти имају израженије скорове на супскалама: свађе, антагонизама, доминације, сличности, присности, љубави, дивљења, емоционалне и инструменталне подршке, прихватања и познавања у односу на одрасле испитанике. Добијени резултати су смерница за наставак истраживања ове проблематике, са значајним препорукама за будућа истраживања, али и практичан рад са појединцима различитог узраста.
Keywords: квалитет односа; сиблинзи; адолесценти; одрасло доба