О значају посредника баштине на Косову и Метохији - Pavličić Šarić, Jelena Z. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
У раду се представљају специфични напори појединаца који су допринели очувању и афирмацији споменичког наслеђа Косова и Метохије и вреднују учинци њихових форми ангажовања. Тумачећи деловање повереника, чувара и кустоса споменика на Косову и Метохији након Другог светског рата а одмах по формирању службе заштите споменика културе, као и оних који су следили њихов рад, показаћемо каква је улога појединца у системској заштити наслеђа и ван ње. Биће осветљена делатност личности различитих професија које је окупљала иста посвећеност – неговање баштине – попут Крсте Зивгаревића, Недељка Виријевића, Роксанде Тимотијевић, Младена Мирића и других. Укључивање заједнице, нарочито посвећених појединаца, препознаје се као део друштвене заштите наслеђа, која се у последњим деценијама подстиче и међународним конвенцијама и пројектима очувања баштине. Рад препознаје важност индивидуализације баштињења, посебно на територији на којој је у савременом тренутку отежано деловање домаће службе заштите.
Keywords: споменици културе; интегрална заштита; Косово и Метохија; повереници; чувари споменика; кустоси споменика