Превентивне мере од ширења куге и значај очувања јавног здравља у Србији у ХVIII и првој половини ХIХ века - Nedeljković, Slaviša D.; Đorđević, Miloš Z.; Pešić, Miroslav D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Санитарни кордон у делу Србије који је обухватао територију аустријских пограничних дистриката по први пут је успостављен након Аустро-турског рата (1716–1718) и потписаног Пожаревачког мира 1718. године. Укључивањем санитарних служби у уређење контумаца и објавом инструкција за издржавање карантина, Аустрија се трудила да спречи заразу на својој територији. Турска није водила рачуна о епидемији заразних болести, због чега се одатле куга углавном ширила. У раду ће на основу извора и релевантне литературе бити обрађени поступци у контумацима у периоду аустријске управе у провинцији Краљевству Србији (1718–1739), као и санитарне прилике у Кнежевини Србији у ХIХ веку.
Keywords: куга; санитарни кордон; контумац; Аустрија; Турска