Религија, традиција и језик као аспекти формирања и очувања националног идентитета житеља Косова и Метохије - Bojičić, Radica R.; Aleksić, Ivana D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Друштвеноекономским променама које обележавају живот у XXI веку и проузрокују нове културне обрасце који утичу на очување идентитета као процеса формирања, односно стицања идентитетске самосвести и препознатљивости, пркоси комплексност идентитета чија актуелност у последњих неколико година сведочи да поменути феномен нема карактеристику „превазиђене творевине прошлости”. Иако се религијска припадност често наводи као основни знак индивидуалног и групног самопрепознавања, традиција и језик као саставни делови културне баштине, који говоре о историји и постојаности једног народа, представљају аспекте чији се утицај на формирање идентитета не сме занемарити. С обзиром на то да територија Косова и Метохије није моноетничка и да је насељена припадницима различитих народа, религија и култура, у истраживању спроведеном за потребе овог рада учествовали су православци и муслимани, који су износили своје ставове о улози религије, традиције и језика у очувању националног идентитета. На основу резултата истраживања аутори су дали анализу значаја сва три, горе поменута аспекта, у формирању и очувању националног идентитета житеља Косова и Метохије.
Keywords: национални идентитет; православци; муслимани; религија; традиција; језик; Косово и Метохија