„Бајка о Бајалицама” или змај у доба „интер-” (интертекстуалности, интермедијалности, интеркултуралности, интернета) - Paser Ilić, Snežana D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Проучавање романа Бајка о Бајалицама концентрише се на откривање релација ауторовог израза са делима усмене и писане књижевности. Делу се приступа из угла теорије интертекстуалности. Откривају се поступци трансформисања предложака и њиховог укључивања у свет дела. Већа пажња посвећена је проучавању уплива елемената усменог порекла (бајке, басме, демонолошког предања), као и обредно-обичајне праксе (обреди прелаза). Роман садржи референце на значајна ауторска дела за децу, те се у раду одговара на питање начина стилизације мотива и ликова преузетих из претпостављеног корпуса. Проучавањем се долази до закључка да је аутор комплексном методом удаљавања од познатих сижеа и поступака, коришћењем модерног наратива, упливом савремене културе и говорног језика младих створио оригинално дело.
Keywords: „Бајка о Бајалицама”; интертекстуалност; роман за децу; усмена бајка; ауторска бајка; басма; мит; карневализација