Дигитална естетика у вртићу: примери употребе дигиталних медија у раду са децом - Čolakov, Nevena D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Чланак говори о томе на који начин је могуће интегрисати дигиталне медије у рад са децом предшколског узраста са становишта методике ликовног васпитања. Радови Драгане Павловић Бренеселовић о дигиталним технологијама у вртићу, као и о компетенцијама васпитача неопходних за рад са дигиталним медијима послужили су нам као теоријски оквир за анализу интеграције дигиталних медија на предшколском узрасту деце. Пошавши од принципа коришћења дигиталних технологија у вртићу, које произилазе из теоријског оквира концепције Основа програма (Pavlović Breneselović, 2021), имали смо за циљ да се анализира колико су ти принципи заступљени у двама примерима коришћења дигиталних медија, који су описани у овом раду (истраживања Leung et al., 2020; Harwood, 2017). Такође, сагледавањем истих примера покушали смо да одговоримо на питање да ли је и колико сачувана природа визуелних уметности (ликовни и естетски контекст игре).
Keywords: дигитални медији; уметничке активности; принципи коришћења дигиталних медија у вртићу; игролике активности; деца предшколског узраста; природа визуелних уметности