Фразеологизми у насловима новинских чланака на тему украјинске кризе - Rabrenović, Milica L. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
У овом раду анализирана је употреба фразеолошких јединица у новинским насловима током украјинске кризе с циљем да се испита на који начин се употребом фразеологизама квалификују актери овог догађаја, интерперсонални односи, њихове особине, стања и положај. Корпус чине новински наслови прикупљени с портала на интернету (rts.rs, blic.rs, nova.rs, rs.n1info.rs, informer.rs, politika.rs). Као контролни извори за ово истраживање послужили су Речник српскохрватског књижевног и народног језика Српске академије наука и уметности, Речник српског језика Матице српске, Frazeološki rječnik hrvatskog ili srpskog jezika Јосипа Матешића и Фразеолошки речник српског језика Ђорђа Оташевића. Забележени фразеологизми семантички су класификовани и анализирани на основу своје експресивне вредности, а потом су интерпретирани у оквиру критичке анализе дискурса.
Keywords: критичка анализа дискурса; медијски дискурс; фразеологизми; украјинска криза; наслов