Вукове лирске народне песме у "Српском рјечнику" - Jelić, Marijan J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
У раду је истражено на који начин и у којој мери су лирске народне песме послужиле Вуку Караџићу као грађа за Српски рјечник. Истраживање показује да су се готово све речи из лирских народних песама (из збирке Српске лирске народне пјесме, књига прва, 1841) нашле као одредничке у Српском рјечнику (око 95% од укупно 5.102 лексеме, колико их има у збирци), те да су код 1.173 лексеме наведени и стихови из лирских народних песама као примери. Највећу групу речи која из збирке често није уношена у Српски рјечник чине властите именице (најчешће лична имена). Многобројној лексици која је била ређе у употреби, која је мање позната, страног порекла, регионална, која се употребљава само или углавном у песмама – приступало се тако да су управо код таквих речи навођени стихови као пример (један или више), како би реч била што боље представљена и разумљива будућем читаоцу Српског рјечника, али и читаоцу лирских народних песама.
Keywords: лексика; лирске народне песме; Српски рјечник; стихови; примери; варијанте; фреквенција