Каузални детерминизам и морална одговорност - Prašević, Nedžib M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У контексту расправе између инкомпатибилиста и компатибилиста о односу каузалног детерминизма, моралне одговорности и слободне воље, каузални детерминизам је означен као услов на коме може бити заснован амнестирајући изговор од моралне одговорности. Уколико би то био случај, инкомпатибилисти би обезбедили један изузетно јак аргумент за властиту позицију, чиме би се терет доказивања прелио на супротну страну. Насупрот томе, Стросн и Франкфурт су помоћу анализе улоге изговора понудили разлоге због којих каузални детерминизам не може представљати амнестирајући основ од одговорности. У овом раду, анализом њихових аргумената и ставова желимо да пропитамо да ли су им закључци конклудентни и да ли отварају простор за заснивање компатибилизма франкфуртовског типа који прихвата могућност постојања моралне одговорности у свету у коме би теза о важењу каузалног детерминизма била истинита.
Keywords: каузални детерминизам; морална одговорност; слободна воља; Стросн; Франкфуртов пример; изговор