Значај и улога кума у сватовским песмама Срба са Косова и Метохије - Miljković, Marija D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Међу многобројним мотивима опеваним у лирској народној поезији Срба са Косова и Метохије налази се и мотив духовног сродства (кумства). На примерима народних лирских песама са овог подручја, у раду се испитује заступљеност овог мотива, значај и функција кума, и то првенствено у песмама у којима су опевани сватовски обичаји. Анализиране су песме које су сакупили Иван Степанович Јастребов, Дена Дебељковић, Владимир Бован и песме које су објављиване у Цариградском гласнику. Како је кум најважнији гост на свадби, његова најзначајнија улога је брига о младожењи, иако је понекад задужен да брине и о невести. У комплексној иницијацији, кум је посредник између предака и младожење. У вези с тим, даривање сватова, које је неизбежан део свадбеног обичаја и које се у песмама опева, доводимо у везу са жртвом која се приноси прецима. У раду ће бити истакнуте и оне песме у којима се иза позива на духовно сродство крије потенцијална опасност од греха. Очување неприкосновености кумства, како ће анализа песама показати, зависи искључиво од појединца, што открива и сву комплексност ове духовне везе.
Keywords: сватовске песме; кум; младожења; невеста; даривање; жртва; преци