Преводилачки поступак Олега Мраморнова у "Лучи микрокозма": инверзија и трансформација - Bajović, Jelena R.; Stojković, Suzana B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У овом раду анализирају се преводилачки поступци које користи Олег Мраморнов у преводу на руски језик спева Луча микрокозма Петра II Петровића-Његоша. Српски језик је задржао многе архаичне елементе у свом фонетском и граматичком систему, док је руски претрпео велике измене током историјског развоја. Преводилац као средство приближавања Његошевом оригиналу користи различите поступке карактеристичне за руску поезију, укључујући инверзију и трансформацију редоследа стихова.
Keywords: Петар II Петровић-Његош; спев Луча микрокозма; транслатологија; преводилачки поступак; инверзија; трансформација