Иницијација младог орача – између мита и реал(истич)ности. "Прва бразда" М. Ђ. Глишића у контексту усменог фолклора и традицијске културе Срба - Perić, Dragoljub Ž.; Jokić, Jasmina S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Овај рад има за циљ да покаже како се и у којој мери, на подтекстуалној равни (као „скривени наратив”) у разматраној Глишићевој приповеци, појављују врло архаични ритуални комплекси и веровања, везани за обредно одоравање прве бразде као аграрнe иницијацијe младог орача. Дата семиотичка интерпретација спроведена је на нивоу анализе простора и времена, актера, радњи, комуникације, као и анализе пратећих елемената (табу прописи, обредно понашање, реквизити, храна и пиће и сл.) орања прве бразде у контексту ритуала сазревања. Као грађа за поређење послужили су бројни и разнолики етнографски записи народних обичаја и обредних пракси везаних за (секундарно ритуализовано) прво орање, како би се показало како је и у којој је мери Глишић, пишући о животу на селу, дубоко познавао и баштинио нашу традицијску културу, уграђујући је као (често невидљиву) основу свог наративног света.
Keywords: традиционална култура; обредна лирика; приповетка; традицијски подтекст; ритуално орање; обред иницијације; промена друштвених улога