Доступност подршке и квалитет живота родитеља деце са поремећајем из спектра аутизма у условима пандемије - Kovačić, Zoran M.; Cvijetić Vukčević, Marija M.; Nikolić, Gordana I. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Услед пандемије ковида 19, а у вези са очувањем здравља, образовањем и свакодневним функционисањем, пред децу са поремећајем из спектра аутизма и њихове родитеље постављени су бројни изазови, док је доступна подршка била ограничена и често неадекватна. Циљ овог рада био је да се утврде разлике у субјективном квалитету живота и подршци доступној родитељима деце са аутизмом и родитељима деце типичног развоја током ванредног стања, проглашеног услед пандемије ковида 19, као и да се испита постојање повезаности између квалитета живота и квалитета подршке. Узорак је чинило укупно 39 родитеља деце са аутизмом и 28 родитеља деце типичног развоја, оба пола. За утврђивање субјективног квалитета живота родитеља примењена је кратка верзија Брунсвикен скале квалитета живота, док је квалитет доступне подршке утврђен применом скале конструисане за потребе овог истраживања. Резултати су показали да су родитељи деце типичног развоја током ванредног стања имали бољу подршку из здравственог система и више слободног времена од родитеља деце са аутизмом. Када је реч о квалитету живота, нису утврђене статистички значајне разлике између две групе родитеља ни у једној испитиваној области квалитета живота, као ни на нивоу укупног квалитета живота. Повезаност између квалитета живота и квалитета доступне подршке није утврђена код родитеља деце са аутизмом, као ни код родитеља деце типичног развоја. Добијени резултати указују на потребу за уважавањем специфичности функционисања породица деце са аутизмом у измењеним и неизвесним животним околностима као што је пандемија и као такви могу послужити у сличним ситуацијама у будућности, како би обезбедили подршку усклађену са потребама деце и родитеља.
Keywords: пандемија; аутизам; подршка; квалитет живота