Барања између два светска рата – политички преглед - Vajagić, Predrag M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Завршетком Првог светског рата територија бивше угарске жупаније Барање нашла се под контролом српске војске. На Версајској мировној конференцији територија Барање била је један од предмета спора око разграничења Краљевине СХС са Мађарском. И поред свих настојања и акција да Барања припадне Краљевини СХС, силе Антанте су одлучиле да њен већи део припадне Мађарској. У састав Краљевине СХС ушао је мали део јужне Барање без већих градова. У новој држави Барања се као гранична област нашла на периферији, административно подељена између два среза – Батина и Дарда. Једна од последица оваквог разграничења био је одлазак највећег броја Срба из дела Барање који је припао Мађарској. У раду намеравамо да прикажемо хронолошки ток разграничења у Барањи и његове последице на даљи развој ове области. Такође, приказаћемо демографска кретања, као и политичке прилике анализом изборних резултата између два светска рата.
Keywords: Барања; Батина; Дарда; избори; Бановина Хрватска