Тврђава Росафа: историјски наративи о оснивању Скадра на Бојани у делу „О опсади Скадра” Марина Барлеција - Milić, Dragana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Предмет овог рада је најранија прошлост града Скадра представљена у делу “De obsidione Scodrensi” (О опсади Скадра), које је на латинском језику написао римокатолички свештеник Марин Барлеције. Скадранин Барлеције је на самом крају XV века оставио кратку повест о родном граду описујући опсаде и предају града турским завојевачима, али и дајући информације о његовом оснивању и најранијој историји. Ово дело није било предмет темељних истраживања у српској историографији. О оснивању Скадра на Бојани због велике временске дистанце често су се испредале приче и легенде, неговане у свести народа који је живео на том подручју. Анализирањем историјских и легендарних наратива о Скадру указује се на сличност са мотивима епске песме Зидање Скадра и предања које се везује за оснивање овог града. Поред тога, задатак овог рада је да укаже на до сада мало познату генеалогију која владаре из династије Немањић представља као наследнике митских оснивача Скадра.
Keywords: Марин Барлеције; Скадар; Росафа; средњи век; Немањићи; оснивање Скадра; предање