Новела "Земљотрес у Чилеу" Хајнриха фон Клајста у преводима на српски језик - Pasula, Milica B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Хајнрих фон Клајст једно је од најпознатијих имена немачке књижевности XIX века, аутор драмских и прозних текстова који се и данас интензивно реципирају на светској књижевној и позоришној сцени. Његов Земљотрес у Чилеу истиче се у низу контроверзних дела која су шокирала савременике и доживела талас негодовања и цензура. Ова новела преведена је на српски језик у пет наврата, а представља језички и семантички изазов како у оригиналу тако и у преводној интерпретацији. У раду је спроведена анализа свих пет превода, као и њихова упоредна анализа и поређење са изворником. Посебна пажња посвећена је проблематици интерференције са немачким језиком, стилским карактеристикама, транскрибовању личних имена и властитих именица и нејасним деловима текста. Циљ рада је да укаже на кључне одлике преводилачких поетика, као и на разноликост преводилачких решења „проблематичних” места из оригинала.
Keywords: књижевно превођење; преводилачка поетика; немачка књижевност; Рашко Димитријевић; Марија Кон; Зоран Глушчевић; Јовица Аћин