Ка поетици лирског реализма у историјама српске књижевности - Bojanić Ćirković, Mirjana D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Предмет рада је анализа поетичких одлика дела лирских реалиста, али и указивање на могућности деконструисања наведеног књижевног корпуса који се углавном односи на тројицу писаца – Ива Ћипика, Петра Кочића и Борисава Станковића. Најпре су истражене периодизацијске границе лирског реализма и указано је на његов амбивалентан унутарпериодизацијски и универзалан књижевнометодски карактер. Враћајући се делима лирских реалиста, сагледали смо дијахронију њихове рецепције у књижевноисторијским уџбеницима, али и у савременим огледима и монографијама, који су нам, уз помно читање самих дела, омогућили сумирање имплицитнопоетичких и експлицираних одредница лирског реализма из угла стваралачког процеса, форме дела, наративног света и наративних стратегија, без пренебрегавања специфичних поетичких одредница појединих писаца. Из овог угла, у раду је указано на могућности тумачења лирског слоја дела реалистичког опуса Старе и јужне Србије.
Keywords: лирски реализам; стваралачки процес; свет приче; форма; поетички specificum; модерна