Инстаграм као дидактичко средство на часовима шпанског као страног језика - Selaković, Irena M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У овом раду обрађујемо значај Инстаграм профила који се баве подучавањем шпанског као страног језика. Примарни циљ рада био je испитати утицај ових профила на студенте прве године Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу који уче шпански као страни језик. Средства за учење преко друштвених мрежа сваког дана постају све доступнија корисницима и представљају веома битну базу података из различитих области. Хипотеза од које полазимо гласила је да испитаници дневно прате садржај који се пласира на Инстаграму, али да не користе максимално погодности које нуде различити профили на овој друштвеној мрежи за учење шпанског језика. Сматрамо да ови профили на могу да се поистовете са курсом шпанског језика, али да могу да буду од велике помоћи студентима у виду комплементарног материјала захваљујући мултимодалном начину презентовања информација. Желели смо да помоћу анонимне анкете испитамо значај споменутих профила током учења шпанског као страног језика на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу. Резултати истраживања показују да већина студената није била упозната са дидактичком улогом Инстаграма, али након спроведеног истраживања долазимо до закључка да ова друштвена мрежа мотивише студенте за усавршавањем језичких способности шпанског језика на креативан и иновативан начин. Због тога су на крају рада предложени начини за имплементацију Инстаграма на часовима језика.
Keywords: часови шпанског језика; дидактичка средства; Инстаграм; друштвене мреже; студенти