Макијавели о arte dello stato - Prašević, Nedžib M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У својој изузетној студији From Politics to Reason of State, професор Маурицио Вироли указао је на моменат у коме је антички појам политике уступио место ренесансном и нововековном појму државног разлога. Оно што је остало изван његовог истраживања јесте да је управо тада у речник политичке теорије уведен нови појам који објашњава ову транзицију и дерогацију од класичног одређења појма политике. Сложеница arte dello stato, коју је употребио Макијавели како би описао делатност политичких актера, представља епохалну новину, и у овом раду желим да покажем како је до тога дошло, као и да објасним њено значење. На крају, увођењем историјског контекста у причу, показаћу да је управо пракса тадашњих политичких актера могла да послужи Макијавелију у формулисању ове нове идеје.
Keywords: arte dello stato; arte; stato; политика; Козимо Медичи; Савонарола