Неконвенционална религија „Малих жена” Луизе Меј Олкот - Ninčetović, Nataša V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Полазећи од запажања да је вера важан аспект романа „Мале жене” (1868–1869) Луизе Меј Олкот, овај рад нуди доказ да овај роман представља живописну илустрацију ауторкине верзије америчког протестантизма, која је негде између пуританизма и прогресивнијих варијанти хришћанства попут унитаријанизма. Религијска визија романа најсличнија је концепту хришћанског васпитања Хораса Бушнела, представљеног у истоименој књизи, нарочито у нагласку на улози ро дитеља у усађивању хришћанских врлина код деце. Рад се посебно усредсређује на постепени преображај сестара Марч у боље хришћанке, који се догађа под туторством њихове мајке.
Keywords: „Мале жене”; религија; Луиза Меј Олкот; хришћанско васпитање; „Ходочасниково путовање”