Биљешке о лекарству са југа провинције Далмације (Свједочанства са источне обале Јадрана и његовог залеђа) - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У раду се презентују подаци о лијечењу болесника на југу провинције Далмације у античко доба. Епиграфска свједочанства и археолошки налази указују на постојање лекара и њихово лијечење у вријеме римске власти на југу Далмације. О томе нам свједочи надгробни споменик са натписом лекара из Доброте код Котора. Нађени су и скромни материјални остаци који свједоче о тадашњем лијечењу болесника на југу провинције Далмације. Ријеч је о лекарским инструментима из Царина код Стоца, Требимље, Љубиња, Паника, Бијељана и Качња код Билеће, који указују на постојање здравствене службе на солидном медицинском и организацијском нивоу на југу провинције Далмације. Ова свједочанства имају изузетну историјску вриједност, јер поближе указују на постојање ових занимања у јужној Далмацији у античко доба.
Keywords: епиграфска свједочанства; археолошки налази; лијечење; лекар; југ провинције Далмације