Самоефикасност и перципирана организациона подршка као предиктори задовољства послом, медијаторска улога задовољства платом. СЕМ анализа - Cocić, Nikola Z. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Ова студија истражује однос између самоефикасности, перципиране организа ционе подршке и задовољства послом, при чему задовољство платом има потенцијални медијаторски утицај. Узорак је погодан и чини га 269 испитаника (139 мушкараца и 136 жена), старости од 19 до 43 године (М = 25,8, Sd = 4,3), који раде у организационом или индустријском окружењу. Што се тиче месечних примања, 223 испитаника изјавило је да су она у границама просека, 45 изнад просека и 1 испод просека. Подаци су прикупљени помоћу следећих инструмената: Упитника о задовољству радника Минесоте (Minnesota Satisfaction Questionnaire), Скале опште самоефикасности (General Self-Efficacy Scale) и Скале перцепције о подршци организације радницима (Perceived Organizational Support Scale), док се задовољство платом мерило на основу једног питања. Утврђена је статистички значајна корелација између свих варијабли укључених у студију (p < 0,01). Задовољство платом остварује медијаторски утицај у односу између самоефикасности и задовољства послом, док је перципирана организациона подршка директан статистички значајан предиктор задовољства послом. Модел се показао као одржив. Резултати студије размотрени су у смислу релевантних теоријских претпоставки и њихове практичне примене, наведена су ограничења студије (пригодни узорак, онлајн примена, место запослења) и препоруке (истраживање других варијабли које се могу укључити у модел) будућим истраживачима.
Keywords: самоефикасност; перципирана организациона подршка; задовољство платом; задовољство послом