Хуберт Фихте, "Палета", палетијанци, хомосексуалци и други БИТИјанци или: Да ли БИТИ не може бити без хетеронормативних присила? - Petrović Jilih, Marina М. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Надовезујући се на актуелни књижевнонаучни дискурс немачког говорног подручја, који тек крајем XX и почетком XXI века почиње интензивно да се бави проблематиком родне и квир књижевности, овај рад за предмет има проналажење и анализу хомосексуалног и родног дискурса у аутофиктивном роману Палета хомосексуалног/бисексуалног аутора Хуберта Фихтеа. Роман је објављен 1968. године у време важења законске забране хомосексуалних односа у Савезној Републици Немачкој. Циљеви рада усмерени су на истраживање (не)могућности проналажења јаства, самостабилизације и самоспознаје особа које су „другачије” од других, као и на расветљавање улоге аутора као претече савремених родних и квир студија. Теоријски је рад утемељен на постфеминистичким теоријама, по којима су род и сексуалност културно установљене конструкције хетеронормативних друштава.
Keywords: бит култура; кафана Палета; хетеронормативност; пол и род; секс; забрана; јаство