Манастир Житомислић у XIX вијеку - Milošević, Borivoje M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Манастир Житомислић, смјештен недалеко од Мостара, од постанка важи за један од најважнијих центара српске духовности и културе у Херцеговини. Због тога је представљао предмет честих научних истраживања, при чему је период XIX вијека остао запостављен, између осталог, и због недостатка примарних историјских извора. Вриједне описе манастира, из којих сазнајемо обиље појединости о статусу манастира и животу његовог братства, оставили су Серафим Шолаја, Нићифор Дучић и Александар Гиљфердинг, руски конзул. Љепота манастира и његов положај уз ријеку Неретву, на путу од Мостара ка приморју, чинили су га интересантним многим путницима и путописцима који су о њему оставили више записа. Посебно мјесто у историји Житомислића, и уопште српског школства, представља Духовна школа, прва такве врсте у Босанском пашалуку, коју су 1858. године основали Нићифор Дучић и Серафим Перовић. Приказ живота манастира дат је на основу црквених шематизама, архивске, мемоарске, путописне грађе и периодике, без детаљније анализе архитектуре манастира и културно-умјетничког блага похрањеног у Житомислићу, што није било предмет овог истраживања.
Keywords: Житомислић; Херцеговина; Српска православна црква; XIX вијек