Биљешке о домородачком становништву са југа провинције Далмације (Примјери из Источне Херцеговине) - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У раду се презентују подаци о домородачком становништву са југа провинције Далмације (источна Херцеговина). Освајањем Илирика и образовањем римске провинције Далмације дошло је не само до територијалних већ и до етничких промјена код појединих племена о којима смо недовољно обавијештени. Домородачка компонента била је веома значајна, како указују илирска имена на епиграфским споменицима источне Херцеговине. Освајањем територије Илирика и успостављањем своје власти над њом, Римљани њеним становницима остављају извјесну аутономију коју је пратио процес урбанизације и романизације од I до IV вијека. Послије окупације Илирика наступа период увођења домаћег становништва у римски државно-политички поредак. Наступајуће раздобље односило се на продирање и учвршћивање античке културе и цивилизације на Балкану и рад на организацији управе у Илирику. Разноврсни археолошки налази, епиграфски споменици и наративни извори донекле освјетљавају ове процесе на простору источне Херцеговине.
Keywords: домородачко становништво; илирска племена; Илирик; провинција Далмација; источна Херцеговина