Архетип мајке у драми "Посветилиште Абрамово" Мавра Ветрановића - Jekić, Sara R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Обимом велико, а жанровски и тематски разноврсно Ветрановићево стваралаштво обележило је XVI век и увело хришћанску ренесансу као нову струју владајуће епохе у Дубровнику чији је Ветрановић био најзначајнији представник. Припадник бенедиктинског реда, песник, поклоник и обновитељ хришћанских тема и мотива у књижевности, својим стваралачким умећем „оживео” jе упечатљиве библијске женске ликове, који су и тада имали важну функцију – да пруже универзалан модел васпитавања и владања женском делу популације. Инспирисан старозаветном библијском причом, из књиге Постања, о кушању праоца Аврама и подношењу најтеже жртве за сваког родитеља, Ветрановић је написао побожну драму Посветилиште Абрамово, у којој је Аврамовој жени Сари посветио посебну пажњу. Сара је својом духовном лепотом и моралном узвишеношћу очаравала тадашњу публику, док је својом пожртвованошћу за сина јединца и истрајношћу у вери, љубави и нади, сасвим сигурно, остала упамћена као добар пример за архетип безусловне мајчинске љубави.
Keywords: женски ликови; психоанализа; драма; Мавро Ветрановић; Свето писмо; архетипови