Постхумна рецепција Урсуле ле Гвин у српској научној и књижевној периодици - Panajotović, Artea D.; Vučković, Mirjana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Урсула ле Гвин (1929–2018), једна од најзначајнијих ауторки научне и епске фантастике, на нашим просторима од осамдесетих година има култни статус и верну читалачку публику. Међутим, десетак година пре њене смрти интересовање се смањило у односу на претходне деценије. Тиражи најзначајнијих дела Урсуле ле Гвин били су распродати, нови се нису штампали и смањила се заступљеност у периодици. То се променило после њене смрти, када је, што је и очекивано, поново оживело занимање за њено дело. У овом раду излажемо преглед критичке рецепције дела Урсуле ле Гвин од јануара 2018. до краја 2020. године. Циљ истраживања је да утврди у ком је обиму и на који начин њено дело заступљено у српској специјализованој периодици овог периода и како наша критика у овом тренутку валоризује њен опус, а посредно и спекулативну књижевност у целини. Представљени резултати део су планираног дијахронијског истраживања укупне рецепције дела Урсуле ле Гвин на бившем српскохрватском језичком простору.
Keywords: научни часописи; књижевна критика; научна фантастика; епска фантастика