Спецификативне реченице у административно-правном стилу српскога језика XIX века - Pavlović Jovanović, Jelena M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У раду се бавимо статусом спецификативних реченица у административно-правном стилу српскога језика XIX века. За корпус су коришћени текстови устава донетих током XIX века (1835, 1838, 1869, 1888, 1901), као и текстови у оквиру Зборника закона и уредбених указа за Кнежевину/Краљевину Србију. Анализу смо извршили комбиновањем историјскојезичке, синтаксичко-семантичке и функционалностилске методе, уз консултацију методологије теорије права у издвајању нормативноправног и идеолошког слоја. Утврдили смо да се спецификативно значење, као продукт новијег развоја српског језика, среће само спорадично у испитиваном корпусу. Реченице уведене везником с тим да налазе се у постпозицији и кодирају информацију која, с гледишта административно-правне норме, има секундарни значај. Користећи доступну претрагу на Правно-информационом систему Републике Србије, утврдили смо да је спецификативно значење маргинално и у савременом правном језику.
Keywords: административно-правни стил; спецификативне реченице; српски језик