Веберово схватање епистемолошких и методолошких основа друштвених наука и социологије - Mandić, Stefan V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
Од формирања социологије као засебне науке током прве половине XIX века нека од најбитнијих питања на које су социолози покушали да дају одговор била су какве су сазнајне могућности социологије као науке и који су најадекватнији методи истраживања које она треба да користи. У овом раду ће бити критички анализирано како је Макс Вебер (Max Weber), један од најзначајнијих социолога, схватао сазнајне могућности социологије и који би метод према његовом мишљењу социологија као друштвена наука требало да користи. Првенствено ће бити размотрено како је интелектуална клима друге половине XIX века утицала на његово схватање научне методологије у ширем смислу. Потом ће бити приказано Веберово виђење основних епистемолошких карактеристика друштвених наука и његово методолошко-теоријско одређење социологије.
Keywords: Макс Вебер; друштвене науке; социологија; епистемологија; методологија