Разум у оквиру одређења човјека код Платона, Аристотела и Декарта - Kešeljević, Luka M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У раду се разматра проблем разума у антици (Платон и Аристотел) и у модерни (Декарт). Први дио отвара питање разумности као одређења човјека, други дио отвара питање разумности код Платона и Аристотела, док се трећи дио бави проблемом разума у модерној филозофији код Декарта. У завршном дијелу ријеч је о могућем искораку из метафизике у антропологију. Рад је континуирано прожет говором о утемељењу филозофске антропологије.
Keywords: разум; антрополошки проблем; одређење; метафизика; филозофска антропологија