Лични надимци заплањске варошице Гаџин Хан - Savić, Sandra G. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2024)
У раду су са језичког аспекта анализирани лични надимци заплањске варошице Гаџин Хан. Грађа је сакупљана на терену, у разговору са локалним мештанима који су носиоци овог дијалекатског идиома. Материјал којим располажемо броји 230 личних надимака. Антропоними су распоређени у две семантичке скупине – мушки лични надимци (199 надимака) и женски лични надимци (31 надимак), а у оквиру њих у уже семантичке групе. Највећи број надимака мотивисан је породичним именима и личним именима сродника, затим занимањем, као и физичким изгледом именоване особе.
Keywords: антропонимија; лични надимци; лексичко-семантичка анализа; мотивисаност надимка