Историјски развој новца – од трампе до токена - Petrović, Danijela Z.; Damjanović, Gordana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2023)
Ванвременска актуелност новца указује на потребу да се, поред економских функција и значаја, укаже и на његове друштвене и институционалне аспекте. Чињеница да је новац једна од ретких категорија која је опстала током развоја цивилизације утицала је на то да новац буде предмет интересовања не само економиста већ и историчара, филозофа, правника, информатичара.Настанак новца везује се за примитивне облике друштвеног живота да би питање новца у савременим условима добило нови контекст. Концепт и еволуција новца нераскидиво су повезани са технолошким напретком, који је, будући да није спутан правним нити културним ограничењима, неупоредиво бржи. Поред криптовалута које креирају тимови стручњака из области економије, маркетинга програмирања, потпомогнути инвестиционим фондовима, све већу популарност доживљавају незаменљиви токени. Незаменљивост токена потиче из њихове јединствености, што се потврђује записом на блокчејну. Примена токена могућа је за све облике компјутерски генерисане датотеке. Посматран као дигитални „водени жиг”, токен може да утврди аутентичност дигиталне датотеке – слике, аудио и видео датотеке и криптовалуте. Начини на који токени дефинишу вредност предмета на тржишту нашао је примену у областима које вреднују ауторство. Поставља се питање да ли је њихова енормна популарност заснована на реалној вредности.Циљ истраживања у раду јесте указати на значај новца као историјске и социолошке категорије. Поред приказа историјског развоја новца, анализом у раду тражи се одговор на питање да ли криптовалуте могу имати улогу новца који је постојао у формама до њихове појаве.У анализи порекла, историје и развоја новца, коришћен је историјски метод, као и метод анализе садржаја, који подразумева анализу релевантних прописа у области функционисања новца, без обзира на облик истог.Упоредноисторијски приступ новцу и односи настали успостављањем робноновчане привреде значајни су за анализу новца из социолошког угла. Важно социоекономско питање када је о новцу реч јесте питање моћи коју пружа, контроле његовог стварања и борбе која се на том пољу води између државе, банака, дужника (Radonjić, 2010, стр. 45–66)
Keywords: новац; токени; историјски развој; дигитални новац; будућност новца